Lammytterfilé och rotfruktsgratäng med Västerbottenost

Lammytterfilé och rotfruktsgratäng med Västerbottenost

För 4 personer
Ingredienser
  • 700 g Scan Gourmet Lammytterfilé
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 msk strösocker
  • ½ citron

Rotfruktsgratäng

  • 7 potatisar ca 600 g
  • 1 stor morot
  • 1 palsternacka ca 100 g
  • 1 gul lök
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • 1 tsk salt
  • 1-2 krm vitpeppar
  • 4 dl matlagningsgrädde
Gör så här Sätt ugnen på 200°C. Skala och skiva rotfrukterna och löken tunt. Smörj en ugnssäker form och varva rotfrukterna med osten, salt och peppar. Häll över grädden. Grädda i mitten av ugnen, ca 45 minuter. Klappa in örterna, salt och peppar i köttet. Bryn det runtom i matfett i en stekpanna på medelvärme ca 8 minuter totalt. När innertemperaturen är 58 grader är köttet rosa inuti. Ta upp köttet ur stekpannan och låt det vila i smörpapper ca 10 minuter. Vispa ur stekpannan med vinäger och socker samt lite vatten till en simmig sky. Pressa citronsaft över köttet och skär det i centimetertjocka skivor. Servera köttet med gratängen, skyn och en krispig grönsallad.