Ört- och vitlöksmarinerad lammkotlett med fänkålsgratäng och marinerade morötter

Ört- och vitlöksmarinerad lammkotlett med fänkålsgratäng och marinerade morötter

Grilla För 4 personer
Ingredienser
  • 800 g Scan Lammkotletter

Marinad

  • 2 vitlöksklyftor hackade
  • 1msk rosmarin hackad
  • saft och skal av ½ citron
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm grovt krossad svartpeppar

Fänkålsgratäng

  • 2 fänkålsstånd tjocka skivor
  • 600 g potatis skivad
  • 2 morötter skivade
  • 2 vitlöksklyftor finhackade
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk

Marinerade morötter

  • 2 morötter
  • saft och skal av 1 apelsin
  • 1 pkt saffran ½ g
  • 1 vitlöksklyfta finhackad
  • ½ tsk kummin stött
  • 2 msk olivolja
Gör så här Blanda marinaden till köttet. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Låt kotletterna marinera i kyl minst 30 minuter. Förväll fänkålen i lättsaltat vatten ca 5 minuter, låt rinna av. Lägg ett lager potatis i botten på en smord ugnssäker form och varva med morötter och fänkål. Salta och peppra och strö över vitlök. Häll på grädde och mjölk. Gratinera i ugn 225°, 35-40 minuter. Skala och hyvla morötterna tunt med en potatiskskalare. Lägg strimlorna i lättsaltat kokande vatten i 1 minut. Ta upp och låt rinna av. Blanda marinaden och lägg i morotstrimlorna. Smaka av med salt och peppar. Grilla lammkotletterna över medelvärme, ca 3 minuter på varje sida. Servera lammkotletterna med gratängen och de marinerade morötterna.