Mandel- och citronbakad lammstek

Mandel- och citronbakad lammstek

Ungssteka För 8 personer
Ingredienser
  • ca 2 kg Scan lammstek med ben
  • eller 1½ kg urbenad lammstek

MANDEL- OCH CITRONTÄCKE

  • 2 dl färska basilikablad
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • ½ dl ströbröd
  • 1½ dl olivolja
  • 1½ dl färskriven parmesanost
  • 1 ägg
  • 30 g flagad mandel

Till servering

  • ugnsbakad potatis
  • tomatsallad
Gör så här Sätt ugnen på 150°C. Gnid in steken med vitlök, salt, och peppar. Lägg den i en ugnsfast form. Sätt in en köttermometer med spetsen i mitten på lammsteken, utan att den ligger mot benet. Stek i mitten av ugnen tills innetemperaturen är 60°C. Ta ut steken ur ugnen. Kör basilikabladen i en matberedare tills de är finhackade. Blanda med salt, peppar, citron, vitlök och ströbröd i en bunke. Tillsätt olja lite i taget under omrörning. Blanda till sist ner ost och ägg. Fördela röran på steken och klappa in mandelflagorna. Höj ugnen till 175°. Ställ in köttet i ugnen och stek den klar tills köttermometern visar 63°C för rosa lammstek eller 70°C för genomstekt. Ta ut steken ur ugnen. Låt steken vila en liten stund innan den skärs upp. Servera med ugnsbakad potatis och tomatsallad.