Skapa julkänslan, med ljuvlig plockmat

En riktigt god jul handlar om glädje, god mat och gott sällskap. Här har vi samlat våra recept för julens plockmat redo att plockas fram när det är dags för julfest eller julmingel. Det som är roligt med julens plockmat är att det här finns stort utrymme att exprimentera, dekonstruera och där med imponera på dina gäster. Ett jultilltugg kan innehålla de goda smakerna julen har att erbjuda men på ett helt nytt sätt.
Får man ta en till?

Gör så här:

  • Ta bort den tjocka nerven på grönkålen och strimla resten.
  • Fräs grönkålen i smöret utan att det tar färg i ca 3 minuter. 
  • Tillsätt grädden och låt koka ihop tills grädden tjocknar. 
  • Tillsätt sirap samt salt och peppar.
  • Gott tillbehör till vad som helst på julbordet.

 

Gör så här:

  • Skär bort roten och ta bort de yttersta bladen på brysselkålen. Hacka vitlöksklyftan. 
  • Skär baconet i tunna strimlor.
  • Börja med att stek baconet i olivoljan. Stek sedan brysselkålen i några minuter. Tillsätt smöret. Salta och peppra. Stek i ytterligare några minuter. 
  • Servera med skivad julskinka och en klick grov senap.

 

Gör så här:

  • Skär varje skiva bröd och syltan i 4 st fyrkanter. Tärna äpplet fint. Fritera svartkålsbladet i 180 grader i några minuter tills det blir krispigt. Fritera gärna flera, då det är gott som snacks. Lägg kalvsyltan på julvörten.
  • Riv osten och blanda med majonnäsen och mald svartpeppar.  Skeda eller spritsa på crèmen på syltan. Toppa med äppeltärningar och syltad svamp. Sista finishen bryt svartkålen över kanapéerna. Ett bra sätt att ta vara på överbliven sylta från julbordet.

 

Gör så här:

  • Skala och skiva korven. Koka upp vatten med salt, kryddpeppar, lagerblad och skivad gullök. Lägg i korvskivorna och sjud i ca 10 min.
  • Koka upp crème fraiche och vispa ihop med de två senapssorterna. Koka i ca 2 minuter.
  • Ta överbliven kokt potatis från sillen. Krossa de lätt med en gaffel och lägg på smör. Salta, peppra och riv parmesan över. Baka i ugnsform på 180 grader i ca 10–15 minuter tills de får fin färg. Vrid över med pepparkvarnen. Strimla ner persilja över potatisen.
  • Potatisen är gott som tillbehör till det mesta. Barnens favorit.

 

Asiatiska revbensspjäll, rödkålssallad med kimchi och sesam

Revbensspjäll

2 st        revbensspjäll knäckta
salt
svartpeppar nymald
socker
japansk soja

Glaze:

1 dl        hoisin
1 dl        black bean garlic sauce
2 msk     riven ingefära
1 msk     rostad mörk sesamolja

Rödkålssallad:

400 g         strimlad rödkål
1 knippe    salladslök
2 msk         japansk soja
1 msk         honung flytande
2 st             lime pressad
1 msk         sesamolja rostad
1 msk         riven ingefära
1 msk         rostade vita sesamfrön

Gör så här:

  • Skiva skinkan tunt. Lägg ut omlott på 4 st tallrikar eller ett stort runt fat. Strimla baconet fint och stek baconet krispigt. Låt svalna på papper och blanda sen med majonnäsen. Smaksätt med nymalen svartpeppar. Lägg gärna majonnäsen i spritspåse och gör ett fint mönster över skinkan.
  • Tärna äpplet fint och sprid ut över skinkan. Strössla över den rostade löken och avsluta med att lägga på friséesallad och tillsätt rädisskivorna. Slå lite olivolja över tallrikarna och avsluta med nymalen svartpeppar.
  • Ett perfekt sätt att ta hand om skinkan dag två.

 

Välj rätt julskinka

Julskinkan har ofta huvudrollen på julbordet och ska väljas med omsorg.  Vi hjälper dig att hitta rätt .

Julbordets alla magiska klassiker

Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och  julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...

Hemligheten bakom att griljera din julskinka

En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst.  Här tipsar vi om olika griljeringar , från den traditionella sorten till lyx- och...