En välsorterad delikatessdisk är ett tvärsnitt av världens alla smaker. Här kan man prata några minuter med någon som är intresserad av ursprung och hantverk; kunskapen och det där lilla extra tipset känns tillgängligt och inom räckhåll. Produkterna är inte färdigpackade, man kan själv välja om man vill ha tre skivor eller ett halvt kilo korv.

Våra delikatessprodukter är äkta svenska charkuterier tillverkade genom genuint hantverk och alltid med svenskt kött. Våra källarrökta produkter är några av våra finaste charkuterier. De smakar givetvis otroligt gott, men även tillverkningsprocessen är en historia i sig som vi gärna berättar: de är rökta över öppen eld i vår rökkällare i Kristianstad, som man gjorde förr i tiden. Veden och riset kommer från gårdar i närheten och grisarna är oftast slaktade och styckade på samma anläggning.

Välkommen att stifta lite närmare bekantskap med våra delikatessprodukter. 

NYHET - EKOLOGISKA HELVAROR

Nu lanserar vi tre ekologiska helvaror till delidisken

Vecka 16 lanserar vi tre ekologiska helvaror till delidisken. Källarrökt ytterlår, grillad rostbiff och kallrökt medwurst. 

Källarrökt nötytterlår Svensk ekologiskt ytterlår av finaste kvalitet som varmröks på gammeldags vis över glödande bokved och enris. Det för att ge köttet en extra smakrik upplevelse. Ytterlåret passar ypperligt som smörgåspålägg men har också sin givna plats som kallskuret på buffén.

Grillad rostbiff Den grillade rostbiffen är mör och saftig och tillverkas av svenskt ekologiskt nötinnanlår. Rostbiffen tillagas på låg temperatur som sakta höjts efterhand. God på smörgåsen, i salladen eller med det klassiska tillbehöret potatissallad.

Kallrökt medwurst Scans ekologiska medwurst innehåller ekologiskt griskött och kallröks långsamt över enris och alspån. Medwursten är smakrik och passar som smörgåspålägg eller antipasti.

Styckning

För att bli styckare behövs utbildning och mycket tid för att lära sig hantverket. Våra helvaror innehåller enbart svenskt kött från djur som vi slaktat och styckat på våra egna anläggningar.

Våra källarrökta produkter är tillverkade av hela muskler av utvalda detaljer. Den källarrökta skinkan till exempel innehåller enbart skinkinnanlår, en av de finaste detaljerna i skinkan. Allt för den goda smaken.

Saltning

När vi saltar våra charkuterier använder vi oss av två metoder, injicering och torrsaltning. Vid injicering blandas först en lake bestående av till exempel vatten, salt, socker, kryddor och övriga ingredienser beroende på recept. Laken sprutas sedan in i produkten med flera tunna nålar för att få en så jämn fördelning som möjligt. Därefter tumlas köttet för att riktigt fördela salt och kryddningen.

Torrsaltning går till så att man täcker köttet med salt. Sedan låter man det ligga i kar i ett antal veckor beroende på vilken detalj man saltar. I regelbundna intervall vänder man och lägger om varje köttbit samt öser med det spad som bildas.

Rökning

Varmrökning betyder att man röker vi hög temperatur mellan 80 och 120 grader. Traditionell varmrökning gör vi i rökskåp nere i källaren i Kristianstad. Produkterna får åka hiss ner på vagnar som hänger i taket i källaren där vi eldar på golvet med bokved i skåpen. Detta sätt att elda och röka gör att vi får en mycket kraftig röksmak som verkligen går in i produkten och ger en karaktäristisk smak och doft.

Kallrökt betyder att man inte går upp i så hög temperatur vid rökningen. Våra produkter röks vid ungefär 32-35 grader men kan variera lite. En typisk kallrökning tar ungefär 3 till 4 dagar beroende på hur tjock korven är. Dessutom tillkommer mogningssteg före och efter vilket gör att hela processen tar ca 8 dygn.


Källarrökt skinka

Vår källarrökta skinka av innanlår är mör med mustig smak. Konsistensen och smaken blir så fin eftersom vi varmröker den på traditionellt vis, över glödande bokved och enris, i vår egen rökkällare i Kristianstad. Skinkan består enbart av svenskt skinkinnanlår, en av de finaste detaljerna på skinkan.

Servera skinkan på kvällsmackan eller till helgfrukosten när du vill unna dig en riktigt klassisk skinka. Eller som kallskuret till en matigare fräsch sallad, gärna med rödbetor

 

Lufttorkad spickeskinka

En skånsk klassiker med lång tillverkningsprocess. Skinkan torrsaltas och kallröks över alspån. Skinkan får sedan hänga och lufttorka i flera månader för att mogna fram sin karaktäristiska smak. Spickeskinkan avnjutes helst i lövtunna skivor.

Spickeskinka, eller spegeskinka, betyder att skinkan är torkad och saltad. Spickeskinkans tyska motsvarighet är schwarzwaldskinkan som röks under längre tid och därmed har en ännu tydligare röksmak. 

 

Källarrökt nötytterlår

100 procent svenskt ytterlår av finaste kvalitet som varmröks på gammeldags vis över glödande bokved och enris. Äts med fördel i tunna skivor.

Ytterlåret har en kraftig röksmak och en tydlig köttsmak tack vare ytterlårets relativt grova köttstruktur. Köttet är mört och passar utmärkt på mackan eller som antipasto med olivolja, ruccola och parmesan.

 

Cognacsmedvurst

En klassisk medvurst av fläsk- och nötkött som kallröks varsamt över enris och alspån och får mogna fram sin behagliga smak med inslag av cognac. Korven ger större skivor än traditionell medvurst – en härlig smakrik upplevelse och njutning som fyller hela smörgåsen.

Servera medvursten som pålägg, kallskuret eller i en pasta tillsammans med grönsaker och crème fraiche. 

Våra delikatessprodukter
Från svenska gårdar

Vi på Scan är stolta över att vi gör våra produkter från grunden. Vi äger hela kedjan från jord till bord eftersom vi själva köper in djuren från svenska bönder. Vi slaktar och styckar djuren och förädlar sedan köttet till charkprodukter av högsta kvalitet.

Scanmärkta produkter innehåller alltid kött från djur födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige. För att få leverera djur till oss måste våra leverantörer skriva på en uppförandekod. Det räcker inte med att våra leverantörer skriver under på att de följer uppförandekoden utan det fastställs också genom kontroller. Våra ca 14 000 kontraktsleverantörer av slaktdjur kontrolleras av våra inköpare då de gör gårdsbesök, fokusområdet är djuromsorg och djurens hälsa.

Våra grisleverantörer måste vara anslutna till en oberoende tredjepartscertifiering. Det betyder att även en oberoende part ska kontrollera att bonden lever upp både till våra egna krav och till de krav som ställs i svensk djurskyddslagstiftning. 

Liten charkskola

Hur saltar man en skinka? Vad är kallrökning och hur får en medvurst den härligt syrliga smaken. Här kan du läsa om charkuterier och charktillverkning, något som vi har en lång tradition av att tillverka. Läs mer om charkuterier >

Upp